5 vinkkiä stressinhallintaan – Aino Health

Nopeatempoinen elämäntyyli, tietotulva ja jatkuvaa huomiokykyä vaativat tehtävät altistavat stressille ja uupumukselle. Kun stressi painaa, tärkeintä on löytää itselleen sopivin selviytymistyyli. Yhtä auttaa toiminta, toista täydellinen lepo. 

5-vinkkiä-stressinhallintaanRentoutumisella tarkoitetaan tilaa, jossa et ole enää työn vaatimassa viritystilassa. Etsi siis oma keinosi rentoutumiseen. Voit esimerkiksi harrastaa liikuntaa, meditoida, saunoa, ottaa nokkaunet, kitkeä kukkapenkkiä, keskittyä juttelemaan lapsen kanssa, kuuntelemaan musiikkia, venyttelemään... Tekemään myös sellaisia asioita, joista todella pidät. Varaa näille rentoutumishetkille viikoittain aikaa. Monet pienet hetket synnyttävät sarjan tekoja, jotka auttavat sinua saavuttamaan rennomman mielentilan.

Tauota myös työtäsi jatkuvasti, sillä pienistä tauoista on hyötyä pitkin päivää. Tee vaikka kevyt, 5 min. kestävä taukojumppa silloin tällöin, jossa pyörittelet hartioita ja venytät niska-hartiaseutua. Ehdota työyhteisössäsi kävelykokouksia läheisessä puistossa, tai metsikössä. Luonto auttaa tutkitusti stressin hallinnassa, ja liike auttaa purkamaan stressiä. Katso asiakkaamme Marjan tarina ja lue, miten jo pieni muutos päivittäiseen liikunnan määrään voi vaikuttaa merkittävästi terveyteen.

Tietoinen, hyväksyvä läsnäolo eli mindfulness on taitoa elää tässä hetkessä, mikä helpottaa stressinhallintaa ja auttaa rentoutumaan. Tietoisuustaidot voi olla avain sinun rennompaan, tietoisempaan ja onnellisempaan elämään.

 

Ohessa tietoisuutta lisäävä hengitysharjoitus:

  • Ota mukava asento ja sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi. Tunne kuinka ilma virtaa sieraimistasi sisään ja ulos.

  • Tunne kuinka keuhkosi vuoroin laajenevat ja vuoroin supistuvat. Aisti vatsasi liikkeet hengityksen rytmissä.

  • Anna itsesi rentoutua ja havaitse hengityksen tuntemukset kehossasi. Kun havaitset huomiosi liikkuneen pois hengityksestä, pane se vain merkille ja tuo se lempeästi takaisin ja jatka hengityksesi seuraamista.

  • Jatka harjoitusta niin pitkään kuin tuntuu tarpeelliselta.

  • Miltä harjoitus tuntui? Missä tilanteissa voisit tehdä sen?

 
Harjoittele rauhallista hengitystä muutama kerta päivässä: esimerkiksi ennen puhelinsoittoa, ruokapöytään istuutuessa, ulos lähtiessä, heti herättyäsi tai nukkumaan mennessä. Harjoituksia mielen ja kehon hyvinvointiin voit tehdä osoitteessa www.oivamieli.fi. Lisää infoa löydät myös osoitteesta www.mielenterveysseura.fi
 
Niina Palin, Health and Wellbeing specialist.
 

 

Most recent