Business Health Index: usein kysytyt kysymykset – Aino Health

Ainon missiona on luoda maailmaa, missä organisaatiot ja ihmiset voivat hyvin. Tästä tarpeesta on saanut alkunsa myös Business Health Index, joka jäsentää työkykyjohtamisen uudella innovatiivisella tavalla. Mutta miten Business Health index oikeastaan toimii ja mitä lisää se tuo yrityksille?

Keräsimme yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä Business Health Indexistä ja annoimme Ainon asiantuntijoiden vastata kysymyksiin.

Näyttökuva 2017-12-27 kello 13.55.42.png

Miten Business Health index edistää työkykyjohtamista organisaatiossa?

Business Health indexin avulla organisaatio saa selkeän tilannekuvan työkykyjohtamisen tasosta sekä tulevaisuuteen suuntautuvan työkykyjohtamisen suunnitelman prioriteetteineen ja liiketoiminta laskelmineen. Ainon kokemuksen mukaan työkykyjohtamisen nykytila on monessa organisaatiossa epäselvä eikä roadmapia tulevaisuuteen ole olemassa. BHindexin avulla nykytilanne sekä tulevaisuuden toimet selkeytyvät. Strateginen ajattelu tulee osaksi työkykyjohtamista, jolloin siihen satsatut toimet tuottavat myös haluttuja tuloksia. Työkykyjohtaminen tulisikin nähdä investointina tulevaisuuteen, johon kuuluu myös selkeä business case ja nopea takaisinmaksuaika.

 

Mitkä ovat olennaisia ja konkreettisia työkyvyn mittaamisen tekijöitä?

Työkykyjohtamisen mittareita voivat olla esimerkiksi sitoutuminen, työhyvinvointi, kustannusten kohdentuminen, tuottavuus tai kannattavuus. Relevantit työkyvyn mittarit riippuvat siitä, mitä työkykyjohtamisen tavoitteita organisaatiossa on asetettu ja miten sillä tuetaan koko organisaation strategisia tavoitteita. Viime kädessä työkykyjohtamisen tulisi vaikuttaa niihin tärkeimpiin mittareihin eli kustannusten alenemiseen ja kannattavuuden paranemiseen.

Työkykyjohtamisen arvoa voidaan selkeyttää esimerkiksi vertailemalla sitä työterveyshuoltoon. Molemmat ovat tärkeitä, mutta näitä mitataan eri tavalla, ja niillä tavoitellaan eri asioita. Työterveyshuoltoa on mitattu karkeasti hoidon tai työterveyshuollon laadulla ja nopeudella. Työkykyjohtaminen asettaa taas organisaation työntekijät ja liiketoiminnan tavoitteet samalle viivalle – tarkoituksena edistää molempia. Työkykyjohtamista mitataan siis erilaisilla mittareilla kuin esimerkiksi työterveyshuoltoa.

 

Miten kommunikoida työkykyjohtamisesta ja BHindexistä esimiehelle ja johdolle? 

Ainon kokemuksen mukaan työkykyjohtamisen kommunikointi ylöspäin organisaatiossa on haastavaa. Usein yrityksiltä puuttuvat toimivat työkalut ja business case viestinnän onnistumiseksi. Business Health Index tarjoaa yrityksille välineen kommunikoida asia eteenpäin organisaatiossa vankkaan dataan pohjautuen – ja numeroiden kera.

Business Health Indexin touttamisen yhteydessä luomme organisaatiolle dataan perustuvan business case -laskelman, joka kertoo vuosittaisen kustannusten säästöpotentiaalin organisaatiossa. Kun työhyvinvointi muutetaan euroiksi ja pohjalla on vedenpitävä business case, työkykyjohtamisen tarpeellisuus tulee näkyväksi ja kommunikointi helpottuu.

 

Miten työhyvinvoinnin kustannukset saadaan näkyviin?

Työhyvinvoinnin kustannukset kannattaa tehdä näkyväksi organisaatiossa. Tämä tarkoittaa sekä työhyvinvointiin käytettyä investointia, että investoinnin tuottavuutta. Ainon kokemuksen mukaan monelta organisaatiolta puuttuu euro-ajattelu työkykyjohtamisessa – toisin sanoen harva tietää tarkalleen, mistä kustannukset syntyvät ja miten niihin voidaan vaikuttaa. BHindex tuo kustannukset näkyviin euromääräisenä ja antaa priorisoidun toimintasuunnitelman, miten kustannuksiin voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi sekä mikä organisaation vuotuinen säästöpotentiaali on.

 Katso webinaari bhi

Kuinka kauan Business Health index vie meidän organisaation aikaa?

Business Health indexin toteuttamiseen on hyvä varata organisaation HR:n aikaa n. 1-2 päivää. Me hoidamme loput. Kokonaisuutena projektiin kuluu aikaa n. 6 viikkoa. Me Ainolla tiedämme, että HR:n resurssit ovat rajallisia. Tämän vuoksi BHindex on kohtalaisen vähän aikaa vievä projekti asiakasorganisaation näkökulmasta.

 

Tarvitsette siis erilaista dataa BHindexiin. Mitä jos meiltä ei löydy tarvittavaa dataa?

Ainon kokemuksen mukaan organisaatioilla on olemassa paljon erilaista dataa työkykyjohtamiseen liittyen. Suurempi haaste kuin datan löytyminen on se, miten tätä dataa hyödynnetään työkykyjohtamisessa. Me keräämme organisaation työkykyjohtamisen datan yhteen ja luomme sen perusteella analyysin nykytilasta ja etenemissuunnitelman tulevaisuuteen. Yksittäisen datan puuttuminen ei itsessään kuitenkaan haittaa indexin tekemistä. Jos jotain dataa ei organisaatiosta löydy, se on itsessään jo havainto työkykyjohtamisen nykytilasta.

 

Mitä hyötyä BHindexistä voi olla meille – me teemme jo tosi paljon asioita? 

Työkykyjohtamisen investoinnit ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja organisaatiot tekevät paljon asioita tämän teeman ympärillä. Mutta ovatko toimet oikeita? Onko yhteistyö eri toimijoiden kanssa hyvällä tasolla? Tehdäänkö organisaatiossa pitkäjänteistä työtä usean vuoden tähtäimellä vai onko työ projektiluontoista?

Ainon kokemuksen mukaan organisaatiot kyllä tekevät paljon työhyvinvoinnin eteen, mutta työ on usein projektiluontoista, jolloin investoinnin todellista vaikuttavuutta on hankala mitata. Business Health index auttaa kehittämään pidemmän tähtäimen suunnitelman ja suuntaamaan tekemistä oikein, jolloin myös tulosparannuksia voidaan mitata euromääräisesti. Työkykyjohtamisen toimilla on todellisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia työhyvinvointiin, kun aikajänne on tarpeeksi pitkä ja tekeminen on johdonmukaista. Pilottiprojektien sijaan peräänkuulutamme pitkäjänteisyyttä työkykyjohtamisessa.

 

Mitä BHindexin toteutus maksaa?

Business Health Indexin saa nyt kampanjahintaan 4990 € + alv. Projektin aloitus on joustava. Lue lisää Business Health indexistä ja ota yhteyttä: www.ainohealth.com/bhindex

 

Etkö saanut vastausta kysymykseesi? Lataa Business Health Index -opas ja lue lisää! Ilmaisessa e-kirjassa luomme katsauksen siihen, mitä tapahtuu työkykyjohtamisen markkinalla ja kerromme tarkemmin BHindexin toteutuksesta.

BHi ebook banneri 2.png

 

Lue myös:

Työkykyjohtamisen trendit 2018

Mikä Business Health Index?

Sairauspoissaolojen hallinta työkykyjohtamisen keinoin kuntapuolella

Most recent