Lisää tyytyväisyyttä työpäivään – työhyvinvointi kuntoon! – Aino Health

Työelämän vaatimusten kasvaessa työhyvinvointi on noussut keskeiseksi puheenaiheeksi yrityksissä. Henkilöstö on organisaation tärkein voimavara, ja hyvinvoivat työntekijät tuottavat hyvinvoivia yrityksiä. Tämän vuoksi työhyvinvointiin kannattaa myös satsata, sillä sen avulla voidaan parantaa ihmisten työkykyä ja lopulta yrityksen tuottavuutta.

Aino health - lisää tyytyväisyyttä työpäivään - työhyvinvointi kuntoon

Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvointi on monen tekijän summa; se syntyy työn arjessa ja linkittyy tiukasti johtamisen käytäntöihin. Myös sosiaali- ja terveysministeriön määritelmän mukaan työhyvinvointi on kokonaisuus, jonka muodostavat työ ja sen mielekkyys, terveys, turvallisuus ja hyvinvointi. Hyvinvoiva työyhteisö koostuu hyvinvoivista työntekijöistä, mutta hyvinvointiin vaikuttaa myös yrityksen toimintatavat, johtaminen, ilmapiiri ja työntekijöiden ammattitaito.

Työhyvinvointi vaikuttaa tutkimusten mukaan työntekijöiden tyytyväisyyteen omaan työhönsä, yrityksen tuottavuuteen ja sairauspoissaoloihin. Hyvinvoiva työntekijä on motivoitunut, kokee onnistumista työssään, saa palautetta ja kokee itsensä tarpeelliseksi. Työhyvinvoinnin kehittäminen voi siis vaikuttaa positiivisesti työntekoon ja työilmapiiriin, mutta sillä on myös rahallisia hyötyjä: hyvinvoinnin lisääminen vähentää työkyvyttömyydestä ja sairauspoissaoloista aiheutuvia kustannuksia merkittävästi.

 

Sairauspoissaolot aiheuttavat kustannuksia

Sairauspoissaolot ja terveydenhoito- ja sairaanhoitokulut aiheuttavat organisaatioille vuosittain 7 miljardin euron kulut. Tulevaisuuden suunta ei vaikuta yhtään paremmalta, sillä työterveyshuollon kustannukset ovat jatkaneet kasvuaan koko 2000-luvun ajan. Trendi on huolestuttava, mutta asialle voidaan tehdä jotain. Työhyvinvointi voidaan saada nousuun. Tähän tarvitaan oikeita toimia ja pitkäjänteistä työtä. 

 

Lataa työkykyjohtamisen usein kysytyt kysymykset PDF:nä! 

LATAA ILMAINEN PDF

 

Mutta mihin asioihin pitäisi keskittyä? Miten työhyvinvointi saadaan nousuun?

Avain tuloksellisuuteen on pitkäjänteinen työ. Työntekijöiden hyvinvointi on kokonaisuus, jota ei saada lentoon yksittäisillä pilotti-hankkeilla tai hyvinvointipäivillä. Sen sijaan työhyvinvoinnin edistämisen tulisi olla pitkäjänteistä ja suunnitelmallista. Työhyvinvoinnin edistäminen on johdon, esimiesten ja työntekijöiden yhteistyötä. Yhteistyöllä ja tavoitteellisella toiminnalla päästään jo pitkälle työhyvinvoinnin edistämisessä. Työhyvinvointiin tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin moninkertaisena.

 

Alla tekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijöiden tyytyväisyyteen ja lisäävät hyvinvointia töissä:

  • Mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön
  • Kokemus työn merkityksellisyydestä
  • Fyysinen kunto – työstä palautuminen, terveydentila, ravitsemus, uni
  • Psykologinen pääoma – yksilön omat selviytymiskeinot ja sisäiset voimavarat
  • Koettu tasapuolinen kohtelu ja oikeudenmukaisuus
  • Organisaation joustavuus – toimintaympäristön kehittyminen, mahdollisuudet, osaamisen kehittäminen
  • Työyhteisö – avoin vuorovaikutus, ryhmän toimivuus, läpinäkyvyys
  • Johtaminen – osallistuva ja kannustava johtaminen, esimiestyö
  • Työterveyden järjestäminen – miten työterveys on järjestetty, vastaako vaatimuksia

 

Työhyvinvointi vaatii systemaattista johtamista ja jatkuvaa kehittämistä. Tavoitteellisella toiminnalla hyvinvoinnin johtamisessa voidaan ottaa harppauksia eteenpäin. Harva organisaatio pystyy tekemään tavoitteellista työhyvinvoinnin johtamista yksin, vaan taustalla on aina laajempi kumppanuusverkosto.

Aino Healthin tavoitteena on parantaa organisaatioiden ja ihmisten terveyttä. Pysyvästi. Emme usko yksittäisten tyky-päivien voimaan. Sen sijaan uskomme pitkäjänteiseen työhön työhyvinvoinnin edistämiseksi. Työkyvyn johtaminen on avain tuottavuuden lisäämiseen työpaikoilla ja teemme jatkuvaa työtä tämän tavoitteen eteen.

Ebook_osa1_resohigh.png

Lue myös:

Miten työkykyjohtaminen voi autta organisaatioita menestymään?

Työkykyjohtamisen usein kysytyt kysymykset

 

Lue lisää Aino Healthin palveluista ja ratkaisuista täältä

Most recent