Torju työuupumus ajoissa – Aino Health

Onko takana taas raskas työpäivä? Tuntuuko, että omat voimavarat työn suhteen ovat loppumassa, ja silti pitäisi vielä jaksaa? Työuupumuksen merkkejä kannattaa kuunnella, ennen kuin tilanne pahenee.

Torju työuupumus ajoissa. 

Miten työuupumuksen tunnistaa? Työuupumuksen varhaiset merkit


Työuupumus tarkoittaa pitkittyneen työstressin seuraksena kehittynyttä tilaa, jonka tuntomerkkejä ovat uupumus ja väsymys, heikentynyt ammatillinen itsetunto ja kyyninen asenne työtä kohtaan. Väsymys ei hellitä normaalilla levolla ja omien tavoitteiden saavuttaminen tuntuu kaukaiselta. Kokemus oman työn hallinnasta, merkityksestä ja mielekkyydestä vähenee ja asenne työtä kohtaan muuttuu.

Ennen kuin työuupumuksesta pääsee yli, on tärkeää tunnistaa, mistä työuupumus aiheutuu. Työhyvinvointi on monen tekijän summa, johon vaikuttavat sekä työntekijä että työnantaja. Työhyvinvoinnin taustalta löytyy usein juuri ristiriita työntekijän ja työolosuhteiden välillä. Tilanne on kärjistynyt työuupumukseksi, sillä tilanteeseen ei ole löytynyt sopivia selviytymiskeinoja.

 

Miten työuupumusta voi ennaltaehkäistä?

Tilanteeseen on tärkeää puuttua jo ennen kuin haitallisia stressioireita pääsee syntymään. Työuupumusta voidaan ehkäistä työnantajan puolelta esimerkiksi varhaisen tuen mallilla, jossa työuupumuksen hälytysmerkkeihin puututaan ajoissa. Työntekijän kannattaa taas etsiä mukavia mahdollisuuksia jokapäiväisestä työstä; rentoudu yhteisellä kahvitauolla tai käy yhdessä lounaalla, sovi palaveri neukkarin sijaan läheiseen puistoon tai pidä kävelypalavereita. Ajatukset virtaavat paremmin kävellessä ja mieli rentoutuu ulkoilmassa.

 

Työnantajille ja esimiehille:

1. Opettele lukemaan varhaisia merkkejä

2. Kohdista huomio yrityksen kulttuuriin

3. Luo itsenäisyyden ja luottamuksen kulttuuri

4. Anna työntekijöille kontrolli työstään

5. Esimerkillä johtaminen

 

Työntekijöille:

1. Huolehdi palautumisesta päivittäin

2. Ota asia puheeksi työpaikalla

3. Huomioi, että rentoutuminen on osa jokapäiväisiä toimia, ei vain silloin kun sille on varattu aikaa.

4. Aseta tavoitteet oikein - aina ei tarvitse olla täydellinen

5. Noudata työaikoja ja järjestä mielekästä tekemistä vapaa-ajalle

 

Työhön liittyvä ajoittainen stressi kuuluu asiaan, mutta jatkuvaan stressiin tulisi puuttua. Sekä työntekijöillä että työnantajilla on vastuu työpäivien onnistumisesta, ja työhyvinvointia tulisikin johtaa myös organisaation puolelta systemaattisesti. Lue lisää työhyvinvoinnin johtamisesta ja Aino Healthin palveluista täältä.

Lähde: Terveyskirjasto

Tutustu myös: 5 vinkkiä stressinhallintaan



 

Most recent