Työntekijäkokemuksen vuosi 2018: miten työntekijäkokemusta voidaan johtaa? – Aino Health

Forbesin mukaan vuosi 2018 tulee olemaan työntekijäkokemuksen vuosi! Forbesin ennusteen mukaan yritykset tulevat siirtymään asiakaskokemuksesta työntekijäkokemuksen (employee experience, EX) johtamiseen. Mutta mitä Forbes oikeastaan tarkoittaa ennustuksellaan?

Forbesin ennuste on hyvin yksinkertainen: organisaatioiden tulevaisuuden menestystekijät ja kilpailuetu tulee perustumaan sitoutuneisiin ja hyvinvoiviin työntekijöihin. Työntekijäkokemus tulee nousemaan Forbesin mukaan vielä tärkeämmäksi osaksi, kuin asiakaskokemus ja määrittelemään jopa yrityksen kilpailuedun markkinoilla.

Employee_experience.jpeg

Myös Deloitten mukaan työntekijäkokemus tulee vaikuttamaan merkittävästi yritysten menestykseen tulevaisuudessa. Deloitten mukaan yritysten tulisi ymmärtää ja johtaa kokonaisvaltaista työntekijäkokemusta saumattomasti koko työsuhteen ajan. 

Forbesin määritelmän mukaan työntekijäkokemukseen kuuluu kaikki, mitä työpaikalla tapahtuu – yrityksen kulttuurista ja toimintatavoista ympäröiviin tiloihin ja teknologiaan. Ja tämä kokonaiskokemus vaikuttaa siihen, miten työntekijät tekevät työnsä. Työntekijäkokemusta parantamalla tai optimoimalla voidaan siis edesauttaa työntekijöiden potentiaalia tehdä työnsä mahdollisimman hyvin – ja lopulta saavuttaa parempia tuloksia.

Mutta miten työntekijäkokemukseen voidaan vaikuttaa? Miten sitä voidaan johtaa? Mistä kannattaa aloittaa?

 

1. Johtaminen kuntoon

Työntekijäkokemus kiteytyy vahvasti yrityksen toimintatapoihin, johtamisen käytäntöihin ja pinnan alla piilevään kulttuuriin. Muun muassa Kauppalehti on hiljattain kirjoittanut huonon johtamisen vaikutuksesta työhyvinvointiin ja tuottavuuteen työpaikoilla: Kauppalehden artikkelin mukaan johto ei vieläkään näe henkilöstön motivaatiota tuottavuustekijänä, vaikka tuottavuusparannuksia olisi luvassa henkilöstöä kuuntelemalla jopa kymmeniä prosentteja.

Myös Deloitte peräänkuuluttaa artikkelissaan uudenlaista johtamista työn luonteen muuttuessa. HR:n ja esimiesten tulisi kehittää uusia johtamisen tapoja työntekijäkokemuksen johtamiseen koko työsuhteen elinkaaren ajan.

Yksittäin johtamisen kehittäminen ei kuitenkaan riitä, jos halutaan pysyviä tuloksia. Pitkäaikaisten tulosten saaminen vaatii systemaattista toimintatapaa työntekijäkokemuksen edistämiseksi. Tätä voidaan toteuttaa esimerkiksi työkykyjohtamisen avulla.

 

2. Työkykyjohtamisen kokonaisuus haltuun

Kun puhutaan työkykyjohtamisesta, tarkoitetaan niitä käytäntöjä, toimintatapoja ja teknisiä järjestelmiä, joilla pyritään kartoittamaan työkykyyn vaikuttavia tekijöitä ja parantamaan työhyvinvointia yksilötasolla. Työkykyjohtaminen on se kattotermi, jonka alla työntekijöiden työkykyä voidaan kartoittaa, parantaa ja tuloksia mitata.

Työkykyjohtaminen on organisaatioiden tehokkain väline työntekijäkokemuksen pitkäjänteiseen kehittämiseen ja johtamiseen, sillä se kattaa alleen laajan kirjon erilaisia toimia, joilla on merkittävä vaikutus työntekijäkokemukseen. Työkykyjohtamisen kautta voidaan kartoittaa organisaation tämänhetkinen tilanne ja haasteet sekä luoda toimintatavat tulevaisuuteen.

Työntekijäkokemukseen voidaan vaikuttaa esimerkiksi näiden työkykyjohtamisen osa-alueiden kautta: 

  • Organisaation ja työntekijöiden hyvinvointi
  • Työkykyjohtamisen käytännöt, prosessit ja työkalut
  • Sidosryhmien ja verkoston hallinta
  • Työturvallisuus
  • Poissaolot
  • Eläkeriski

Näiden osa-alueiden pohjalta voidaan analysoida kokonaisvaltaisesti niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat organisaation hyvinvointiin. Selkeät toimintamallit ja ennakointi ovat avainasemassa sille, että organisaatio pystyy vastaamaan työkykyjohtamisen haasteisiin – ja lopulta luoda työpaikkaa, jossa työntekijäkokemus on edellä muita.

 Lataa tkjohtamisen pikaopas bannerit blogiin-1

3. Toimintamallien seuraaminen ja tuottavuuden mittaaminen 

Harva yritys asettaa työntekijäkokemuksen strategisesti tärkeäksi mittariksi. Pahimmillaan työhyvinvointiin laitetut investoinnit tuntuvat hukkaan heitetyltä rahalta. Entäpä jos investoinnin tuottavuutta voitaisiin mitata? Samalla voitaisiin laskea myös yrityksen potentiaalinen euromääräinen säästö siitä, että työntekijät voivat paremmin ja ovat terveempiä.

 

Luvut herättelevät
ajattelemaan 
työntekijäkokemuksen
johtamista investointina, ei kuluna.

 

Tuottavatko valitut toimintamallit tuloksia? Onko investoitu työhyvinvointieuro ollut kannattava? Työntekijäkokemuksen johtaminen tarvitsee toimivat järjestelmät tulosten mittaamiseen, analysoimiseen ja kehittämiseen. Tuloksia seuraamalla päästään kiinni niihin juurisyihin, mitä työntekijäkokemuksen taustalla on – onko haastavissa tilanteissa kyse johtamisesta, toimintatavoista, jaksamisesta, fyysisistä haasteista vai jostain muusta?  

Työkykyjohtaminen tarjoaa yhden potentiaalisen ja tehokkaan väylän päästä kiinni niihin juurisyihin, mitä työntekijäkokemuksen taustalla piilee. Tuloksia seuraamalla voidaan myös laskea investoinnin tuottavuus euromääräisiksi luvuiksi ja saavuttaa huipputuloksia, eli jopa kymmenen prosentin tuottavuusloikkia.

Ne yritykset, jotka pystyvät sitouttamaan työntekijöitään ja tarjoamaan hyvän työntekijäkokemuksen saavat tuntuvaa etua kilpailijoihinsa. Erityisesti niillä aloilla, joilla kisa osaavista työntekijöistä on suuri, voidaan työntekijäkokemukseen investoimalla saavuttaa merkittäviä voittoja.

 

Haluatko tietää lisää käytännön työkykyjohtamisesta? Lue lisää Ainon uudesta työkykyjohtamisen oppaasta. E-kirjassa luomme nopean katsauksen työkykyjohtamisen markkinaan ja kerromme, miten Business Health indexin avulla saadaan luotua katsaus organisaation työkykyjohtamisen nykytilaan sekä tulevaisuuden tarpeellisiin toimenpiteisiin.

BHi ebook banneri 2.png

Lue myös:

Business Health index: usein kysytyt kysymykset

Työkykyjohtamisen trendit 2018

Sairauspoissaolojen hallinta työkykyjohtamisen keinoin kuntapuolella

Most recent