Työkunto voidaan testata MET-arvolla – Aino Health

Jokaisella työntekijällä on vastuu omasta työkunnostaan.

Työkunnon olisi hyvä olla tietyllä tasolla, jotta työn tekeminen on mielekästä, ja työntekijä jaksaa tehdä työtä päivästä toiseen väsymättä kohtuuttomasti. Työkunnon merkitys kasvaa, jos työ on fyysisesti rasittavaa. Kevyttä toimistotyötäkin jaksaa tehdä virkeämpänä ja väsymättä, kun kuntotaso on kohdillaan. Hyvä työkunto auttaa jaksamaan elämän muillakin osa-alueilla.

Työkunto voidaan testata MET-arvolla – Aino Health

Kestävyyskuntoa ilmaistaan usein MET (Metabolic Equivalent) arvona. MET-arvo kertoo, miten moninkertaisesti ihminen pystyy ylittämään oman lepohapenkulutuksensa. MET:n oletetaan olevan saman suuruinen henkilön iästä, kehon koosta ja koostumuksesta riippumatta. 

MET-arvoja voidaan käyttää erilaisissa työhön, fyysiseen aktiivisuuteen ja kuntoon liittyvissä arvioinneissa. Voimme myös arvioida, onko hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskyky työn vaatimuksien tasolla. Miten esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksia poteva selviää fyysisestä työstään? Onko kuntotaso riittävä fyysisesti raskaasta työstä suoriutumiseen?

 

Työkuntoa voi kehittää 

Yleisesti voidaan todeta, että kahdeksan tunnin työpäivän aikana työ ei saisi kuormittaa enempää kuin 30–40 % henkilön maksimaalisesta hapenottokyvystä. Maksimi tarkoittaa tehoa, jota jaksaa ylläpitää muutamia minuutteja. 

Ruumiillinen työ (esim. siivooja) vastaa MET-arvoltaan noin 3,5. Tämä tarkoittaa sitä, että fyysinen kunto (maksimisuorituskyky) pitäisi olla vähintään tasolla 9, jotta työstä selviää kohtuuttomasti kuormittumatta. Tällöin henkilön pitäisi pystyä juoksemaan muutaman minuutin ajan vauhdilla 8–10 km/h.

Nyt kaikki kehittämään omaa hyvinvointiaan kuntoilemalla! Kannattaa hyödyntää kaikenlaista hengästymistä lisäävää hyötyliikuntaa, kuten portaiden nousua, halkojen hakkuuta, puutarhatöitä tai vaikkapa metsähommia. On hyvä myös nostaa sykettä välillä hieman enemmän, esimerkiksi pyörälenkillä, hiihtäen, tai vaikkapa erilaisten ryhmäliikuntojen avulla. Tämän kaiken lisäksi on hyvä muistaa lihaskuntoharjoittelu ja liikkuvuutta lisäävät harjoitteet.

Ota vastuu omasta työkunnostasi ja lähde kehittämään hyvinvointia jo tänään! Positiiviset vaikutukset kantautuvat pitkälle.

 

Lue lisää Aino Healthin wellbeing palveluista täältä.

Lähteet: Terveyskirjasto

 

Lisää tietoa työkykyjohtamisesta löydät uusimmasta e-kirjastamme. Lataa ilmainen e-book ja lue, miten työkykyohtamisen avulla voidaan kehittää organisaatiota ja miksi siihen kannattaa investoida?

Ebook_osa1.png

LATAA ILMAINEN EBOOK

Lue lisää:

Terveysvalmennus tuo jaksamista ja hyvää kuntoa

Henkilöstön työkyky on yhteydessä yrityksen menestykseen 

Most recent