Työkykyjohtamisen trendit 2018 – Aino Health

Trends2018.png

Mitä työkykyjohtamisen trendejä on havaittavissa ensi vuotta silmällä pitäen? Keräsimme yhteen 7 työkykyjohtamisen trendiä vuodelle 2018, jotka tulevat vaikuttamaan merkittävästi organisaatioiden toimintaan ja työkykyjohtamiseen tulevaisuudessa.

 

1. Sitoutuminen – 87 % työntekijöistä ei ole sitoutunut siihen työhön, mitä tekevät

Sitoutuminen (engagement) tulee nousemaan agendalle vuonna 2018. Gallupin tutkimuksen mukaan jopa 87 % työntekijöistä ei ole sitoutuneita siihen työhön, mitä tekevät. Tästä joukosta reilu 20 % suhtautuu todella negatiivisesti työtään kohtaan, ja noin 60 % on passiivisia suorittajia.* Yrityksissä valuu suuri määrä osaamista ja ideoita hukkaan, jonka seurauksena tuottavuus laskee.

Työkykyjohtamisen edelläkävijöillä on siis todellinen mahdollisuus kasvattaa kilpailuetua markkinalla investoimalla työkykyjohtamiseen ja sitouttamalla työntekijöitä. Ainon datan mukaan ne yritykset, jotka panostavat työkykyjohtamiseen, saavuttavat 2 vuoden kilpailuedun verrattuna kilpailijoihinsa.

*Luvut perustuvat Gallupin “State of The Global Workplace” -raporttiin.

 

2. Ennakoiva data ja tiedolla johtaminen

Ennakoiva data ja tiedolla johtaminen tulevat nousemaan tärkeiksi tekijöksi työkykyjohtamisen onnistumisessa. Tehokas työkykyjohtaminen vaatii taustalleen ennakoivaa dataa, analyyttista otetta ja tiedolla johtamista, jotta oikeita päätöksiä voidaan tehdä ja toimintaa voidaan suunnata oikein. Yrityksillä on hallussaan hurja määrä dataa, mutta tulevaisuudessa kriittiseksi nousee datan hyödyntäminen. Yritykset, jotka pystyvät hyödyntämään olemassa olevaa dataa työkykyjohtamisesta, yhdistämään sitä big dataan ja tekemään sen perusteella päätöksiä, tulevat menestymään työkykyjohtamisessa.

 

3. Johtaminen ja toimintamallit

What you can’t measure, you can’t manage! Peter Druckerin vanha totuus pätee myös työkykyjohtamisessa. Työkykyjohtamisen mitattavuus tarkoittaa käytännössä sitä, että työkykyjohtaminen tulee jatkossa nivoutumaan vahvasti johtamiseen ja johtamismalleihin. Tällä hetkellä työkykyjohtaminen näyttäytyy erilaisina toimintamalleina, kuten varhaisen tuen malli tai osatyökykyisten hallinnan malli. Tulevaisuudessa työkykyjohtaminen tulee olemaan vahvemmin osa johtamismalleja ja erillisistä prosesseista siirrytään jatkuviin työkyvyn johtamisen malleihin.

 

4. Terveyden ja hyvinvoinnin arvo kasvaa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on maailmanlaajuinen megatrendi, joka näkyy erityisesti lisääntyneenä kiinnostuksena ihmisten omaa hyvinvointia kohtaan. Teknologian myötä terveyden mittaaminen älylaitteiden avulla on yleistynyt ja oman hyvinvoinnin seuraamisesta digitaalisesti on tullut arkipäivää esim. unisovellusten, meditaatioappien ja urheilusuorituksia mittaavien appien avulla.

Hyvinvoinnin megatrendit vaikuttavat myös yritysten käyttäytymiseen ja terveyden ja hyvinvoinnin arvo tulee kasvamaan yrityksissä. Työhyvinvointi tulee siirtymään yhä lähemmäs johtamista ja nivoutumaan organisaation toimintamalleihin ja kulttuuriin. 

 

5. Hyvinvoinnin arvo tulee selkeytymään ja investoinnit tulevat kasvamaan – tuottavuus nousee agendalle

Työhyvinvoinnin potentiaalinen arvo on selkeytymässä johdolle ja hyvinvointi nähdään yhä enemmän investointina osaamiseen ja työkykyyn, jolla tavoitellaan yrityksen näkökulmasta tuottavuuden paranemista. Työkykyjohtaminen tekee ”human capitalista” konkreettista ja mitattavaa – jolloin tuottavuusparannuksia voidaan mitata jopa prosentteina tai kymmeninä prosentteina. Henkilöstön tuottavuus nousee yhä vahvemmin yritysten agendalle, kun johdolle konkretisoituu työhyvinvoinnin arvo business casen ja lukujen kautta. 

 

6. HR:n merkitys työkykyjohtamisessa kasvaa

HR:n rooli työkykyjohtamisen mahdollistajana tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja HR:lle tarjotaan todellista mahdollisuutta ottaa strateginen asema yrityksessä työkykyjohtamisen kautta. Työkykyjohtamisen avulla työhyvinvoinnista tulee mitattava investointi, joka kasvattaa HR:n merkitystä entisestään. HR:n kannalta oleellista on, että tehtyjen toimenpiteiden, esim. wellbeing ohjelmien, vaikuttavuutta pystytään mittaamaan. Tämä johtaa väistämättä siihen, että työkunnon ylläpitämiseen tähtäävistä toimenpiteistä tulee strategisia investointeja, jolla on pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia tuottavuuteen ja kannattavuuteen.

 

7. Vanheneva väestö – työkykyriskit kasvavat

Työkykyjohtaminen nousee vahvasti agendalle väestön ikärakenteen muuttumisen myötä. Vuonna 2020 Y-sukupolvi (tällä hetkellä noin 18-35 vuotiaat) tulee kattamaan jo 50 % työvoimasta. Kuitenkin nuorilla aikuisilla mielenterveyden ongelmat ovat kasvava haaste ja nuorten työkyvyttömyyseläkkeet ovat kasvussa. Vanhemmat sukupolvet taas väistyvät ansioituneesti eläkkeelle ja työikäinen väestö pienenee. Suuri haaste yrityksille tulee olemaan jatkossa nuoren työikäisen väestön työkykyriskit.

 

Kokonaisuudessaan työkykyjohtamisen kentällä tapahtuu tällä hetkellä paljon liikettä ja iso osa yrityksistä on herännyt tarpeeseen johtaa työkykyä ja nostaa työhyvinvoinnin strategista arvoa. Eikä ihme, sillä saavutetaanhan sillä myös kustannussäästöjä, kun työntekijöiden sitoutuminen kasvaa ja sairauspoissaolot ja terveydestä aiheutuvat kustannukset vähenevät.

 


 

Jos haluat kuunnella Ainon huippusuositun webinaarin Työkykyjohtamisen trendit 2018 jälkikäteen, voit ladata webinaarinauhoitteen alta! 

Keskustelemme webinaarissa mm.

  • Mitä työkykyjohtamisen trendejä on havaittavissa vuonna 2018?
  • Miten niitä voidaan ennakoida?
  • Mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä nyt? Entä tulevaisuudessa?
  • Miten voidaan kartoittaa jokaisen organisaation yksilölliset tarpeet työkykyjohtamiselle?
  • Konkreettiset vinkit työkykyjohtamisen toimiin vuodelle 2018
  • Asiakasesimerkkejä ja tuloksia

Trends2018

LATAA ILMAINEN WEBINAARINAUHOITE

 

 

Tutustu Ainon Business Health Indexiin täällä: www.ainohealth.com/bhindex  

Lue myös:

Mikä Business Health Index?

Sairauspoissaolojen hallinta työkykyjohtamisen keinoin kuntapuolella

Työkykyjohtaminen on kasvava panostusalue yrityksissä

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä. 

Most recent