Vinkit palauttavaan kesälomaan – miten välttää lomastressi? – Aino Health

Lomastressi voi iskeä heti alkumetreillä: loma on rajallista, joten siitä tulisi saada kaikki irti. Tekisi mieli kerätä kokemuksia, ahmia tapahtumia, reissuja ja elämyksiä sekä aikatauluttaa tekemättömät kotityöt ja sukulaiskierrokset. Kesäloman suunnittelu sekä tekemättömien asioiden määrä voi helposti ahdistaa. Lomalle kasaantuu suorituspaineita, ja stressaaminen jatkuu. Hyvään ja rentouttavaan lomaan kannattaa kuitenkin satsata, sillä lomaillessa keho ja mieli palautuvat työstressistä. Jos stressaaminen jatkuu myös lomalla, voi olla vaarana, ettei lomallakaan palaudu kunnolla.

Miten välttää lomastressi – Aino Health

Irti lomastressistä

Riittämätön palautuminen on yhteydessä työhyvinvointiin, työterveyteen ja työkyvyn heikkenemiseen. Palautumisen kannalta on tärkeää, että loma ei ole ahdattu liian täyteen tekemistä. Rästiin jääneet kotityöt painavat mieltä, lomamatka on yhtä organisointia ja lomalle kasaantuu paineita. Suorittajan voi olla hankala hellittää lomalla, koska ilman tekemistä iskee syyllisyys – syyllisyys siitä, ettei tee mitään. Tällöin tulisi pysähtyä ja miettiä loman tarkoitusta uudelleen.

Vinkit stressittömään lomaan ja hyvään palautumiseen

Rentoudu ja nauti lomasta seuraavin keinoin:

  • Tee jotain sinulle mieleistä

Puuhastele puutarhassa, leivo mustikkapiirakkaa tai käy kevyellä lenkillä. Toiminta lievittää stressiä ja mielekäs rauhallinen tekeminen tekee mielelle hyvää. 

  • Rentoudu äläkä aikatauluta lomaa

Laita kerrankin kalenteri kiinni ja rentoudu ilman aikatauluja. Lomalla ei tarvitse suorittaa jatkuvasti – tekemättömyys ja läsnäolo hetkessä auttavat palautumaan.

  • Unohda työstressi

Yritä siirtää työasiat pois mielestä ja irrottautua työstä. Jos tunnet tarvetta tehdä töitä lomalla, varaa työntekoon tietty aamupäivä viikosta ja jätä muu viikko vapaaksi töistä. Joitakin ihmisiä pieni työnteko lomalla voi rentouttaa, jotta loman jälkeen asiat sujuvat juohevammin. Muista kuitenkin, että työhyvinvoinnin kannalta palautuminen on tärkeää – jatkuva työasioiden pyörittely ei edistä palautumista.

Miten loman vaikutukset saa säilöttyä?

Lomailemme huoltaaksemme palautumiskykyä. Emme sen takia, että jaksaisimme enemmän. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää huolehtia palautumisesta päivittäin, myös arjessa. Myös työn tulisi tukea palautumisen tasapainoa loman jälkeen. Vaikka arkeen paluu voi tuntua raskaalta, pitäisi mieluisia asioita olla mahdollista tehdä myös työviikolla. Pitkänkin loman hyvät vaikutukset katoavat nopeasti, jos päivittäinen palautuminen ei ole kunnossa.

Lue myös: Torju työuupumus ajoissa

Most recent